Breda photo

Breda photo

Breda Photo is een festival dat sinds 2003 plaatsvindt in Breda. Het richt zich op eigentijdse internationale fotografie, ieder festival kent zijn eigen thema. Dit jaar was het thema ‘To infinity and beyond’ waarbij gekeken werd naar de ontwikkelingen in technologie en wetenschap.

Poster BredaPhoto 2018

Voor het afstudeerproject is dit festival van waarde omdat veel communicatie in beeld wordt verteld online. Het is dan ook zeer interessant om te zien of de beelden die worden getoond een verhaal bevatten.

Selectie

Aan de hand van het getoonde werk hebben we gekeken welke boodschap een werk uitdraagt, de beelden die ons hierbij aanspraken hebben we vastgelegd.

Plastic in de oceaan

Mandy Barker toont het plastic plankton in onze oceanen om aandacht te vragen voor de plastic-vervuiling en de schadelijke effecten die dit heeft. Haar werk heet Beyond Drifting en heeft als doel een emotionele reactie bij de kijker te ontwikkelen.

Eén foto in het bijzonder van deze serie sprak ons zeer aan, deze foto toont uiteraard plastic plankton. Maar er zitten verschillende elementen in verborgen die enkel zichtbaar zijn op bepaalde afstanden van de foto. Zo is er een gezicht zichtbaar, maar ook notities.

Het is een beeld waar langer naar wordt gekeken wat een interessant detail is, aangezien het mensen dus weet te grijpen.

Een blik op het verleden

De serie Futuristic Archeology van Daesung Lee toont het contrast tussen het heden en verleden in Mongolië. Hij laat de veranderingen in landschap zien door een oude foto op exact dezelfde locatie te plaatsen.

Deze beelden geven een zeer duidelijk beeld van hoe het leven is veranderd voor de nomaden die in dit gebied leven. Iets dat wellicht ook interessant kan zijn voor een stadse wijk.

Houtkap

De serie No touch am van Osborne Macharia bestaat uit drie beeld van kruidendokters en dierenfluisteraars van de Hausa-stam die optreden tegen illegale houtkap. 

Het interessante aan de drie beelden is dat je bij personen die deze rol vervullen niet denkt aan mannen in een fel gekleurd maatpak.  Door de felle kleuren en de sterke dieren die er bij staan wordt je aandacht meteen getrokken. 

Het meest interessante beeld van de drie is de persoon met het gele pak. De persoon en de aap staren je recht aan en hebben een krachtige blik in hun ogen. Hun poses stralen macht uit. Het knappe aan de foto is dat de man en de aap dezelfde pose aan hebben genomen. 

De foto’s zetten je ook aan het denken: Zijn ze daadwerkelijk op deze locatie genomen? Dragen ze die pakken altijd? Welke rol spelen de dieren?

Een gezicht voor boeren

Deze serie door Laura El-Tantawy heet ‘I’ll Die for You’ het toont de band die boeren hebben met hun land. Maar ze laat ook weten dat deze band onder druk komt te staan door economische groei, politieke stijd en technologische vooruitgang. 

Wat deze serie zo interessant maakt voor het project is dat hier op een vrij letterlijke wijze omgeving met mensen wordt verbonden. Het toont werkelijk het menselijke in de velden.

Wat hierbij opvallend is dat de meeste gezichten compleet onherkenbaar zijn door de omgeving. Dit riep bij ons diverse vragen op; Neemt de omgeving de boeren over? Is het land de identiteit van de boer? Wie is de persoon achter het agrarische product?

Topografie

Een obsessie voor de manier waarop wij informatie opslaan dat is wat de serie ‘Palimpsest’ van fotograaf Philippe Branquenier toont. Hij toont verschillende data centra, manieren van opslag en series hoe dit door de jaren heen is verandert. 

Vooral zijn topografie van kennis is een interessant element binnen de serie. Het toont verschillende locaties waar data word opgeslagen, maar alle foto’s passen bij elkaar en ademen dezelfde sfeer.

Wat een mooie bron van inspiratie vormt voor vele online media.

Stilleven

Event horizon is een indrukwekkende collectie van vervreemde beelden met donkere achtergronden. Fotograaf Quentin Lacombe noemt het ookwel een ‘persoonlijke kosmologie’.

Hij toont het onbegrijpelijke sterrekundig fenomeen van een zwart gat. 

“In zwarte gaten is de zwaartekracht zo sterk dat alles wat te dichtbij komt erin gevangen raakt. Het wordt opgeslokt en komt er nooit meer uit. Tijd en ruimte zoals wij het kennen, verliezen er hun betekenis. De grens rond een zwart gat en alles daarbuiten wordt een event horizon genoemd, een waarnemingshorizon in het Nederlands. Wat er precies binnen de grenzen van een waarnemingshorizon gebeurt, is nog altijd niet bewezen: niemand zag ooit een event horizon. “

Het stuk verlies van betekenis is zeer interessant binnen deze serie, zo worden er vaatwastabletten getoond in een stilleven waarvan we enkel de betekenis kunnen raden.

Een stilstaand dorp

Daria Garnik reisde af naar het dorp Gagarin in West-Rusland, een dorp vernoemd naar beroemde astronaut Joeri Gagarin. De foto serie toont een dorp dat tot stilstand is gekomen in het verleden en hier hun leven naar heeft aangepast.

Joeri stond bekend om de eerste ruimtereis rond de aarde, wat direct zijn laatste ruimteverkenning is geweest. De astronaut stond symbool voor de wetenschappelijke strijd om vooruitgang die Rusland in de Koude Oorlog had met Amerika.

Deze serie is zeer interessant voor het afstuderen omdat het in een paar beelden een beeld geeft van een heel dorp. En de zaken die hier spelen.