Halal

Halal

Tijdens het googlen naar Verhage Peppelweg was de eerste aanvul optie Halal. Daarom ben ik gaan kijken of dit een thema is wat veel speelt binnen de wijk en de sector.

De wijk

Online is niet goed terug te vinden hoeveel vraag er hiernaar is binnen de wijk.  Andere bedrijven binnen de buurt geven ook niet specifiek aan of ze dit soort producten verkopen.

De sector

Online zijn er twee berichten te vinden over dit onderwerp. Deze zijn echter allebei uit 2016.

Eet gezond eet patat

De traditionele oer-Hollandse cafetaria verliest terrein. Er is een grotere verscheidenheid aan bedrijven ontstaan die zich richt op specifieke doelgroepen: van halal tot biologisch en glutenvrij. ‘De hele maatschappij staat op zijn kop en dat geldt ook voor de snackbar,’ zegt Frans van Rooij van vakvereniging ProFri dinsdag in het AD.

Halal snacks”Halal snacks zijn niet anders dan de traditionele snacks, behalve dat ze een wat andere samenstelling of bereidingswijze hebben”, zegt Mickael Timmermans van United Food Family, een van de grote producenten en leveranciers op deze markt.

“De samenstelling van de bevolking verandert en daarmee ook de vraag naar producten”, zegt Dominik Veltman van De Vries Snacks.

In buurten waar veel mensen wonen met een islamitische achtergrond, kan ik mij voorstellen dat er meer halal snacks worden verkocht. Maar dat is niet meer dan inspelen op de markt.

Vraag naar Halal stijgt. 

‘De vraag naar deze producten zit stevig in de lift. Er is steeds meer vraag naar authentieke recepten. Aan die vraag geven wij dan weer gehoor. De halalmarkt maakt een enorme ontwikkeling door. Er is een groeiende vraag naar halalproducten. Consumenten maken steeds makkelijker kennis met halalproducten, die qua smaak en kwaliteit ruim boven de standaard zitten’, aldus Kablan. Wokke van Mekkafood onderschrijft die opvatting. ‘De groeiende vraag komt omdat de traditionele markt hier groeit. Dat is een demografisch gegeven. Daarom is er dus meer vraag naar halaldiepvriesproucten. Maar die vraag komt nu ook in toenemende mate van andere doelgroepen die letten op significant lagere veten zoutpercentages. En dat vind ik het mooie van halalvoeding: gewoon goed en beduidend gezonder dan vergelijkbare producten, mede door het ontbreken van varkensvlees.

Gesprek met Kevin van Verhage hoofdkantoor

Tijdens ons gesprek met Kevin kwam dit onderwerp ook even ter spraken.  Hij gaf aan dat ze specifieke producten hebben maar dat grotendeels van de producten al halal van zichzelf zijn. 

Lang niet alle winkels zullen alle producten hebben, er wordt hierbij gekeken naar wat de buurt wilt.