Groenlicht prototype – Arduino

Groenlicht prototype – Arduino

‘In de basis is het verschil simpel uit te leggen: een Arduino is een microcontroller, terwijl de Raspberry Pi een volwaardige computer is. Op een microcontroller draait geen besturingssysteem en er kan slechts één programma tegelijkertijd worden uitgevoerd. Een computer is voorzien van een besturingssysteem en kan meerdere programma’s tegelijkertijd uitvoeren.’

Citaat, computertotaal.nl

Arduino

De Arduino is een microcontroller; een eenvoudige computer die 1 programma tegelijkertijd kan uitvoeren, hier draait dus geen besturingssysteem op. De arduino wordt enkel geprogrammeerd met het programma dat je erop wil laten draaien, waarna dit programma wordt uitgevoerd.

Dit maakt de Arduino zeer geschikt voor kleine taken die herhaald moeten worden, zoals het automatisch openen van een deur of het laten aanspringen van een lamp aan de hand van beweging.

De arduino kan dan ook omschreven worden als een bordje met pinnen die dienen als digitale en analoge in- en uitgangen die direct op de microcontroller zijn aangesloten.

Raspberry pi

De Raspberry Pi is een complete mini computer, en maakt gebruik van een besturingssysteem. Dit wordt op een SD-kaart gezet omdat de Raspberry Pi zelf geen opslag heeft.

Hierdoor kan de computer alles wat een desktop computer ook kan, denk hierbij aan het spelen van video’s, tekstverwerking, games en natuurlijk op het internet.

Keuze

Onze voorkeur ging uit naar de Arduino omdat we hier al ervaring mee hebben. Echter waren veel tutorials gericht op de Raspberry pi, waardoor de hulp hebben ingeschakeld voor het programmeren.

De eerste testen waren zelf te maken en programeren, dit zijn onderstaande beelden.

Conductive paint

De eerste stap hiervoor bestond uit het uitproberen van de verf. Dit was immers nodig voor het concept. Hiervoor hebben we verschillende vormen gemaakt om te zien welke invloed dit heeft op gebruik en geleiding.

Arduino

De eerste stap bestaat uit het testen van de arduino, hiervoor hebben we Blink gebruikt.
Vervolgens is er van aluminium folie een sensor gemaakt om de geschreven code te testen.

Om vervolgens te lezen welke waarden er binnenkwamen op de serial monitor.

Hierbij was een duidelijk verschil te zien tussen het aanraken van de sensor.
En het loslaten van de sensor.

Weerstand

Vervolgens hebben we getest welke materialen en verf technieken zorgden voor de beste geleiding. Hierbij is een duidelijk verschil te zien tussen het aluminium en een fijne lijn op karton.

Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden bij het ontwikkelen van het prototype.

De test met conductive ink op karton was dan ook de volgende stap. Dit was de minst geleidende van alle testen, dus als deze werkend gemaakt kan worden. Dan is iedere ondergrond mogelijk.

Dit bleek mogelijk waardoor we zijn doorgegaan met de conductive ink.