GLOW
GLOW Eindhoven is een gratis lichtkunstfestival waar kunstenaars en ontwerpers hun werk tonen, dat tot stand is gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën. Hierbij kun je denken aan computers, sensoren, animaties maar ook traditionele lichttechnieken.
De kunstwerken en installaties zijn over Eindhoven verdeeld en verbonden door een route. Het thema van dit jaar was; Shadows & light. Op de website van GLOW wordt het thema als volgt toegelicht;
‘ “Every picture has its shadows. And it has some source of light. Blindness, blindness and sight”. (Joni Mitchell)
Geen licht zonder schaduw, geen afbeelding zonder inhoud. Met dit thema gaat GLOW 2018 op zoek naar de dualiteit. In de praktijk gaat het niet alleen om de ultieme tegenstelling van zwart en wit, maar ook om veel en weinig, binnen en buiten, sober en uitbundig… licht en schaduw. In de tegenstelling wordt het verhaal geboren, zonder contrast geen beleving. Zonder ‘Shadows’ en ‘Light’ bevinden we ons in een grijs landschap waarin het leven verdampt.’
https://www.gloweindhoven.nl/nl/info/over-glow
Glow vond dit jaar plaats van 10 tot 17 november, in deze week hebben wij het 2 keer bezocht. Op een doordeweekse dag, woensdag, maar ook op zaterdag. De reden hiervoor is dat we inspiratie willen opdoen aan de werken die getoond worden, maar ook een keer zijn gegaan om te zien wat voor interactie mensen hebben met de werken.
Onderstaand hebben we de projecten uitgelicht die wij relevant vinden voor het project waar we momenteel aan werken. Deze zullen we ook individueel toelichten.
Projecten
- Gibson (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/gibson)
- Escape from the machine 3 (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/escape-from-the-machine-3)
- Beat the laser (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/beat-the-laser)
- The walk (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/the-walk)
- 3Beam (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/3beam)
- _Ping (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/_ping)
- Tower of light (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/tower-of-light)
- Vena Lumen (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/vena-lumen)
- Confluence (https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/confluence)
- Caleidoscoop (https://www.gloweindhoven.nl/nl/projecten/lichtkunstprojecten/caleidoscope)
Loop
De interactieve installatie Loop is gemaakt door een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is een installatie van 4 meter hoog en bestaat uit verschillende modules. Deze worden door de bezoekers van GLOW bestuurd, dit wordt gedaan door de bedienmodule te bewegen. De verschillende onderdelen reageren hierop met verschillende kleuren, bewegingen en soorten licht.
De installatie verzameld de gegevens van zowel de modules als het publiek, dit met het doel om in 2019 een doorontwikkeling te maken voor toekomstige installaties.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
‘Wij geloven dat de toekomst van de menselijke werkvaardigheden bestaat uit een cross-culturele samenwerking van mensen met diverse achtergronden en kennisgebieden.’
https://www.gloweindhoven.nl/nl/projecten/lichtkunstprojecten/loop
Wij vinden deze installatie interessant omdat het een vrij eenvoudige interactie is die wel veel impact maakt op mensen. Vooral kinderen stonden in de rij om met de installatie te mogen spelen, maar eigenlijk sprak het alle leeftijden aan.
Gibson
Gibson is een installatie die verandert wanneer het interactie heeft met mensen.
Gibson bestaat uit een rij spotlights die veranderen als ze in contact komen met mensen. Zonder interactie zijn de spotlights een gewone licht cirkel spot. Als de lichtstraal iemand detecteert dan opent deze zich als een krans. Deze bestaat uit een soort blaadjes achtige vorm. Als de mensen uit de lichtstraal stappen verandert deze weer terug naar de spotlight.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“Lichtinstallatie Gibson exploreert die vraag. Hier hebben lichtbundels tastzin gekregen, zodat ze de objecten, waar hun licht op schijnt, kunnen voelen. Door te bewegen tasten de lichtbundels de omgeving af en reageren ze op wat ze tegenkomen. Wat zou het licht doen als het jou tegenkomt?”
https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/gibson
Het interessante aan dit project vond wij dat het een simpele manier is om mensen te activeren en te intrigeren. De manier van interactie is relatief simpel en zou dus ook uitvoerbaar zijn voor ons.
Escape from the machine 3
Escape from the machine 3 is een installatie / bewegend kunstobject. Er is geen interactie met de installatie mogelijk.
Het werk bestaat uit licht draden die in een v vorm opgehangen zijn. Er hangen er een aantal achter elkaar. Deze worden een voor een opgelicht waardoor het licht zich voortbeweegt. Door de v vorm lijkt het op vogels die weg vliegen. Na de draden komen de vogels uit op een projectie op een gebouw. Daar vliegen ze uiteindelijk in groepjes weg.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“Tussen de gevels van de Smalle Haven en het College zoekt de vogel een uitweg, om vervolgens via het hoofdkantoor van de DELA in de nacht te verdwijnen. Soms vertrekt de vogel in noordelijke- dan in zuidelijke richting om even later weer achter het publiek op te doemen.”
https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/escape-from-the-machine-3
De kunstenaar had verder niet echt een duidelijke gedachte bij dit werk.
Dit werk is niet interactief maar zou met een simpele toevoeging wel interactief kunnen zijn. De simpelheid van de vorm en de doeltreffendheid van het overbrengen, zijn punten die ons interesseren.
Beat the laser
Beat the laser is een interactief spel dat gemaakt is door studenten van Fontys Hogeschool. Het spel heeft als doel om om een volledige licht- en geluids ervaring te bieden. De bezoekers werken in het spel samen om het patroon van de lasers te ontdekken en deze te verslaan.
Dit project vinden wij interessant omdat het mensen op een andere manier met licht laat spelen. Tevens trok de installatie de aandacht van veel bezoekers.
The walk
The walk is een rond beeldscherm van 2,5 meter, het bestaat uit 35.000 led lampjes en toont een videoloop van 7.5 minuten. De video toont een verhaal zonder dat het geheel duidelijk is wat er afspeelt. Er verschijnen en verdwijnen vlammen en figuren met fakkels, welke geinspireerd zijn door Dante’s reis van de hel naar het vagevuur, de loutering en het paradijs. Ofwel van het donker naar het licht.
Wat dit werk zo interessant maakt is dat mensen de tijd nemen om te kijken wat ze nu eigenlijk zien op het scherm. En door de vorm zijn mensen geneigd om rond het werk te lopen.
3Beam
3Beam is een installatie die mensen met hun eigen schaduw laat spelen.
3Beam bestaat uit 3 beamers die rood, groen en blauw licht uitstralen. Deze lichtstromen overlappen elkaar waardoor je kunt spelen met diepte en kleur. De achtergrond heeft ook verschillende projecties.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“De projecties zijn soms herkenbaar en soms abstract. Ze zoeken op een speelse manier de grens op tussen orde en chaos. Ervaar het zelf. Wat onthult jouw schaduw?”
https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/3beam
Het was leuk om te zien dat met iets kleins als een projectie mensen meteen zin hadden om er mee te interacteren. Deze techniek is voor ons project ook makkelijk inzetbaar.
_Ping
Het project Ping is een kunstwerk dat ontstaan is uit een 3 jarige samenwerking tussen GLOW en het lichtfestival Qinhuai. Het laat traditionele lichtkunst samenkomen met interactieve toepassingen.
Het bestaat uit een lijn van 25o bakens die een kettingreactie geven op de door het publiek ingesproken bericht. De lantaarns geven deze berichten aan elkaar door in de vorm van geluid en licht en tonen hierbij een dynamische en positieve bijdrage aan het straatbeeld en gemeenschap.
Wat deze installatie zo interessant maakt is dat mensen werkelijk een input leveren voor de output. Namelijk het bericht dat zij inspreken, daarnaast is ook de interactie van tegen de trommel slaan een opvallende manier van een reactie starten.
De installatie zelf bevond zich op het plein in Eindhoven, maar door de lange reeks aan bakens werd het een zeer grootschalige installatie die gedurende de hele route met de bezoeker mee ging.
Tower of light
Tower of light is een projectie op het Philips gebouw. Dit is gedaan door middel van video mapping.
De Tower of Light is een voorstelling die de kijker een kijkje in de geschiedenis van het maken van de gloeilampen van Philips geeft. het gevoel dat ze door het pand heen kunnen kijken en zien wat er achter de muren plaatsvindt.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“Muziek, licht en schaduw bouwen hier samen aan een magische illusie die dit erfgoed reflecteert. De Lichttoren lijkt het ene moment vederlicht, later weer gewichtig en haast majestueus. Een fascinerende ode aan wat schaduw en licht teweeg kunnen brengen. Oude glorie in herinnering brengen en toekomstvisioenen prijsgegeven. Licht maakt schaduw, maakt licht.”
https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/tower-of-light
Het was een mooie show. Je zag bij de mensen die stonden te kijken dat ze zich verbaasde over de techniek en het resultaat. Het niveau is voor ons iets te hoog gegrepen maar het creëren van de impact zou wel een wens zijn die we willen behalen met ons project.
Vena Lumen
Vena Lumen is een interactieve installatie die letterlijk de hartslag naar licht vertaald. Het ontwerp zet de hartslag om in een dansend licht dat zich toont in de bank. Het doel van de installatie is om gebruikers bewust te maken van het leven en de hartslag die hierbij hoort.
Het project is ontworpen door een team van 6 engineering studenten aan de Fontys Hogeschool.
Wat dit project zo waardevol maakt als inspiratie is het gegeven dat het mensen samenbrengt. Zowel mensen die elkaar kennen als totale vreemden van elkaar gingen op de bank zitten en werden samengebracht door de lichtreactie van de bank.
Door de studenten wordt dit als volgt beschreven;
‘Het licht laat de schoonheid van twee samenkomende en samenwerkende levens zien.’
https://www.gloweindhoven.nl/nl/projecten/lichtkunstprojecten/vena-lumen
Daarnaast laat het ook zien hoe een relatief eenvoudige input, een vinger op een sensor, kan zorgen voor een interessante installatie.
Confluence
Confluence is voorstelling geprojecteerd op de kerk. De beleving is gemaakt door videomapping.
Confluence gaat over het samenkomen van tegenovergestelde. Deze show wordt uitgebeeld door 2 dansen die tijdens hun choreografie op verschillende plekken en geometrische vormen op de kerk uitkomen.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“Confluence betekent “samenvloeien” en dit idee van twee tegenovergestelde delen die op een bepaald punt samenkomen vormde het beginpunt van de verkenning van dit concept voor een nieuwe show. Op welke manier, in welke kleur en welke vorm kan deze dualiteit van licht en schaduw, zwart en wit, donker en kleur, worden uitgedrukt?
Kinetische Kunst – kunst van willekeurig welk medium dat door de kijker waarneembare beweging bevat of voor het effect afhankelijk is van beweging – kwam naar voren als de visuele esthetiek voor Confluence. Bezoekers bewegen door onverwachte momenten van kleur die door middel van geometrische combinaties spelen met de architectuur van de kerk. Hierdoor worden bezoekers meegenomen naar een universum van kleurillusies in licht en schaduw.”
https://www.gloweindhoven.nl/en/projects/light-art-projects/confluence
Het was een hele bijzonder voorstelling omdat je normaal gesproken eigenlijk geen mensen ziet bij een projectie voorstelling.
Caleidoscoop
Caleidoscoop is een lichtkunstwerk.
De caleidoscoop geeft licht weer in verschillende kleuren, patronen en snelheden waardoor er een desoriënterend en hypnotiserend effect gaf.
De gedachte achter de installatie is volgens de makers;
“De stromen en richtingen gaan over en weer in rechte lijnen, kruislings over elkaar heen. Een draaiende beweging gaat eindeloos door alsof het ter plaatse de verkeersstroom wil stilzetten en je het gevoel voor tijd en richting voor een moment laat vergeten.”
https://www.gloweindhoven.nl/nl/projecten/lichtkunstprojecten/caleidoscope
De betekenis die de kunstenaar er aan gaf konden wij niet echt ontdekken. Wel vonden we het effect dat gecreëerd werd erg tof.